onsdag 30 maj 2012

Det blödande hjärtat

Det blödande hjärtat, skriven av Andrew Taylor.


"Om Philippa Penhow inte hade gått till Bleeding Heart Square den januaridagen skulle du, och kanske alla andra också, ha levt lyckliga i alla sina dagar ...
Året är 1934 då lady Lydia Langstone flyttar till det nedgångna Bleeding Heart Square i London på flykt undan sin våldsamma man. Hon har ingen annanstans att vända sig än till sin far som hon knappt känner, kapten Ingleby-Lewis, som bor på ett sjaskigt lägenhetshotell på nummer sju. Nu ska hon bygga sin egen tillvaro som oberoende arbetande kvinna.
Men vad Lydia inte vet är att Bleeding Heart Square är fullt av mörka gåtor. Vad hände med miss Penhow, den ensamstående medelålders kvinnan som äger huset och som försvann för fyra år sedan? Varför står en mystisk civilklädd polis och bevakar området? Vad är det som gör journalisten Rory Wentwood så angelägen om att få kontakt med Miss Penhow? Och varför får Joseph Serridge, den som sist såg miss Penhow i livet, paket med ruttnande hjärtan skickade till sig?
Enligt legenden dansade djälvulen en gång på Bleeding Heart Square - och nu verkar återigen mörka krafter ha tagit över huset ..." -Adlibris.se

Alltså; Lydia Langstone, som boken handlar mest om, flyttar ifrån sin våldsamme man till sin pappa som bor på Bleeding Heart Square år 1934. Hon har levt ett liv i lyx och måste nu vänja sig vid att jobba för pengarna. Dessutom var det inte så vanligt att kvinnor lämnade sina män på den tiden så under bokens gång får Lydia utstå en del fördomar om det. På Bleeding Heart Square börjar hon förstå att inte allt står rätt till då hyresvärden får blodiga hjärtan skickade till sig. Dessutom kommer Lydia ett mysterium på spåren, Philippa Penhow som så mystiskt försvann några år tidigare. Boken följer också några andra karaktärer och på något sätt hänger alla ihop, vissa vill lösa mysteriet med Philippas försvinnande medan andra absolut inte vill att sanningen ska komma fram.

I boken får man också följa en persons tankar när denne läser Philippa Penhows dagbok, vem denne personen är får man inte veta förrän mysteriet nästan har pusslats samman. Utdragen man får läsa ur dagboken gör dock att man sakta men säkert får en förståelse för vad som hände Philippa.

Eftersom den här boken utspelade sig i England på 30-talet kunde jag inte låta bli att tycka om den. Jag älskar att läsa miljöbeskrivningar från svunna tider och har som många andra en förkärlek till just England. Jag gillade också huvudkaraktären Lydia då hon visade sig kunna stå upp för sig själv mer än vad någon trodde i början. Mysteriet i boken är spännande och man vill veta vad som hände och hur det slutar. Det enda negativa jag lade märke till var att ibland var det lite förvirrande och svårt att komma ihåg vem som var släkt med vem, vem som var gift med vem och liknande, men det redde ut sig i slutet. Jag kan inte påstå att det är en ny favoritbok eller att det är den bästa jag läst, men den är helt klart läsvärd och underhållande!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar